مراقبت بعد از عمل جراحی تومور مغزی

ده نکته مهم در مراقبت بعد از عمل جراحی مغز که باید به آنها توجه نمود آورده شده است؛ رعایت این موارد میتواند در روند بهبودی شما کمک شایانی نماید.


دوره نقاهت پس از عمل جراحی تومور مغز

دوره نقاهت پس از جراحی بیماران با تومورهای مغزی از جهت نوع تومور ،اندازه تومور، جنس تومور، سن بیمار، جنس بیمار وهمراهی با سایر بیماریها و دهها مورد دیگر مثل تبحر جراح و امکانات بیمارستان با یکدیگر متفاوتند لذا جراحی بیماران با تومور مغزی با چالشهای زیادی مواجه است.

اکثر بیماران پس از جراحی موفق میتوانند ظرف چند روز به زندگی روزانه خود باز گردند.غذا میل کنند ،راه بروند و صحبت کنند. در مورد تومورهای سطحی و تومورهای هیپوفیز دوره نقاهت کوتاه تر است ولی در مورد تومورهای بدخیم و یا تومورهای عمقی یا مخچه ممکن است دوره نقاهت به هفته نیز بکشد.

در هنگامی که عوارض ناخواسته پیش آید ممکن است برای درمان عوارض زمان بیشتر از هفته نیز مورد نیاز باشد. برخی از تومورهای مغزی خصوصا انواع بدخیم پس از جراحی نیاز به درمانهای تکمیلی ،رادیوتراپی،کموتراپی دارند که این درمان حدود یک تا دو ماه به طول می انجامد.
در مورد برخی از تومورها جراحی های تکمیلی ممکن است مورد نیاز باشد.

ورم سر پس از جراحی تومور مغزی

پس از جراحی تومورهای مغزی تورم در بافتهای متعددی ممکن است اتفاق بیافتد. تورم پوستی و حتی تغییر رنگ بعلت جابجایی و کشش پوست حین جراحیست و پس از چند روز افزایش از روز پنجم کم میشود و ظرف دو هفته پوست کاملا سالم به نظر می آید.

ولی در مواردی بعلت عفونت و یا تجمع مایع مغزی نخاعی زیر پوست تورم کاهش نیافته و پزشک و بیمار نیاز به اقداماتی دیگر دارند.
اما این تورم در بافت مغزی نیز رخ میدهد.

در این صورت اگر تورم ناشی از اقدامات جراحی طبیعی باشد کاهش ان بزودی محتمل است ولی اگر بعلت بزرگ بودن تومور و یا شدت بدخیمی بالا و حتی ایسکیمی مغزی و عفونت رخ دهد بسیار خطرناک است و ممکن است اشکالاتی را برای بیمار بوجود آورد.

تغذیه پس از جراحی تومور مغزی

از انجا که جراحی های تومور مغزی با درجاتی از کاهش هوشیاری گاها همراهی دارد بیماران تا ۲۴ ساعت اول پس از جراحی نبایستی بجز برخی انواع مایعات از غذای جامد استفاده نمایند. پس از هوشیار شدن کامل بیمار و کنترل قدرت بلع توسط جراح بتدریج غذای نرم و سوپ شروع میگردد و ظرف دو تا سه روز غذای کم نمک تر را به بیمار توصیه میکنیم.

در مواردی که هوشیاری کامل نباشد با استفاده از سرم و یا لوله معده مواد غذایی به بیمار رسانده میشود. برای بیماران که در کما هستند و یا قدرت بلع ندارند به هیچ عنوان نبایستی بزور غذایی خورانده شود.

طول عمر بیماران تومور مغزی

در مورد تومورهای خوش خیم مغزی معمولا طول عمر طبیعی متصور است مگر ضایعه در محل نامناسب مثل زوایه پلی مخچه ای قرار داشته باشد. هرچند همیشه احتمال هر عارضه ای وجود دارد.

در مورد تومورهای بدخیم طول عمر بستگی به شدت بدخیمی یا گرید ان ،محل ضایعه ،اندازه تومور،سن بیمار ،بیماریهای همراه مثل دیابت ،و پاسخ درمانی بدن بیمار دارد .لذا طول عمر در بدترین حالت چند هفته تا بهترین حالت عمر طبیعی متغیر است.

1- مصرف مرتب داروها بخصوص آنتی بیوتیک ها وداروهای ضدتشنج بعد از عمل جراحی مغز ضروری است.

2- در تومورهای خوش‌خیم ، بعد از اثبات خوش‌خیم بودن ضایعه و خروج کامل آن از مغز، درمان اضافی لازم نخواهد بود ولی در بیماری‌هایی که با درجاتی از بدخیمی توام باشد، شیمی‌درمانی و رادیوتراپی نیز انجام می‌شود.بنابر این به توصیه های پزشک خود بعد از مشخص شدن نوع تومور توجه فرمایید.

3- بعد از عمل جراحی مغز ضایعات عروقی مغز،در اغلب چند هفته بعد از عمل موارد انجام سی تی آنژیو یا آنزیوگرافی ضروری است. بنابر این به توصیه های پزشک خود در مراقبت بعد از عمل جراحی مغز توجه کنید.

4- در صورت تورم شدیدیا قرمزی  در محل عمل یا ترشح زیاد از زخم به پزشک خود مراجعه کنید

5- در جراحی های قاعده جمجمه ( جراحی تومور هیپوفیز ) در صورت خروج مایه شفاف از بینی ،باید با شک به نشت مایع مغزی نخاعی سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.

6- بهتر است در طی یک هفته بعد از عمل جراحی مغز ،برای اولین ویزیت  به پزشک خود مراجعه کند.

7- بعد از بسیاری از عمل های جراحی اعصاب ،انجام فیزیوتراپی ضروری است. به توصیه های پزشک خود بعد از جراحی در این باره توجه فرمایید.

8- بسیاری از بیماران که تحت عمل جراحی مغز قرار گرفته اند تا مدتی نیاز به حمایت برای انجام فعالیت های روزانه دارند. ضمن توصیه به شروع هر چه زودتر فعالیت های معمول از جمله قدم زدن، بهتر است حداقل به مدت یک هفته بیمار فقط کارهای ضروری خود را با حمایت یکی از همراهان انجام دهد. بازگشتن به فعالیت های طبیعی ممکن است تا بیش از یک ماه به تاخیر بیفتد.

9- تعویض پانسمان به مدت یک هفته بعد از عمل ضروری است.بعد از ان تمیز وخشک نگه داشتن زخم کافی است

10- دربخیه های جذبی نیاز به کشیدن نیست فقط انتها وابتدای بخیه ها را تمیز نگه دارید 10تا12 روزبعداز عمل قسمتهای بیرون زده را بچینید.

مطلب مرتبط: وظایف جراح تومور مغزی

11- بخیه های غیر قابل جذب را 10تا12 روز  بعداز عمل بکشید

12- حداقل به مدت 5روز بعد از عمل از تماس آب با محل عمل پرهیز کنید.

13- از انجام پانسمان های بسیار محکم در محل عمل مگر توسط پزشک جراح مغز و اعصاب ، پرهیز کنید.

منابع:

www.aftabir.com › مقالات › بهداشت و درمان › توصیه های پزشکی

موضوعات مرتبط
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
جدیدترین مقالات
بیماری نورالژی سه قلو از آن دسته بیماری هایی است که با درد شدید در ناحیه ی صورت خود را نشان می دهد. در…
جراحی ستون فقرات و جراحی دیسک کمر از جراحی هایی است که بسیار به تبحر جراح دیسک کمر متکی می باشد. در این مقاله…
سوالی که بسیار مراجعین از ما می پرسند این است که آیا راه رفتن به بهود درد دیسک کمر کمک می کند؟ در این…

از دکتر بپرسید