بیماری پارکینسون و علائم آن

از کجا بفهمیم پارکینسون داریم؟ این بیماری در اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین رخ می دهد. افزایش نسبت استیلکولین به دوپامین، در غده های قاعده ای مغز، موجب علائم ترمور (لرزش)، سفتی عضلات و کندی در حرکت بیمار می شود. 

بیماری پارکینسون اکثرا در افراد با سن بالا بوجود می آید و از جمله بیماریهای پیشرونده  است که علائم ظاهری  آن در استراحت، سفتی و کندی در حرکت مشخص می شود. این بیماری در سنین بالاتر بیشتر است اما در جوانان هم دیده می شود. در ادامه با علائم بیشتری از این بیماری آشنا میشویم…

اولین علائم پارکینسون

بیماری پارکینسون (PD) نوعی اختلال حرکتی است که می تواند بر توانایی انجام کارهای معمول و روزانه تأثیر بگذارد. این یک بیماری مزمن و پیشرونده است، به این معنی که علائم با گذشت زمان بدتر می شوند. این بیماری با رایج ترین علائم حرکتی خود، لرزش (نوعی لرزش موزون)، یا سفتی عضلات و کندی حرکت (که برادی کینزی نامیده می شود) مشخص می شود. اما همچنین در علائم غیر حرکتی از جمله مشکلات خواب، یبوست، اضطراب، افسردگی و خستگی ظاهر میشود.

علت بیماری پارکینسون چیست؟

کاهش سلول های قسمتی از ساقه مغز به نام جسم سیاه، علت اصلی این بیماری است. کار این سلول ها ترشح ماده ای به نام دوپامین است. با کاهش این سلول ها، ترشح این ماده در مغز نیز کاهش میابد.

علائم پارکینسون در زنان و مردان

تشخیص علائم پارکینسون در شما یا نزدیکانتان، می تواند کاری دشوار باشد. هیچ کدام از این نشانه ها، به تنهایی نباید دلیل نگرانی باشد. اما در صورت داشتن تعداد بیشتری از این نشانه ها، باید برای اطمینان به پزشک مراجعه کنید. در ادامه علائم پارکینسون در زنان و مردان را را بررسی می کنیم. 

متخصص ستون فقرات

1_ رعشه

رعشه یا لرزش در انگشتان، دست یا چانه، مخصوصاً در زمان استراحت، یکی از اولین نشانه های پارکینسون است، و برای اطمینان باید به پزشک مراجعه کنید. لرزش بعد از ورزش سنگین، تحمل استرس بالا یا آسیب دیدگی یا مصرف بعضی از داروها، امری طبیعی بوده و نیاز به نگرانی نیست.

2_ کوچک شدن دستخط

در صورت اینکه شما متوجه کوچکتر شدن دستخط یا در هم رفتن حروف نوشته شده توسط خود، شده اید، این امر (میکروگرافی) می تواند بر اثر پارکینسون باشد. گاهی اوقات، دستخط بر اثر کهولت سن و سفت شدن دست، یا ضعیف شدن چشم تغییر می کند، که نیاز به نگرانی نیست.

3_ از دست دادن بویایی

در صورت دشواری در فهم بوی بعضی از غذا ها مثل موز، خیارشور یا شکر قرمز، بهتر است با پزشک در مورد احتمال پارکینسون مشورت کنید. حس بویایی، در پی بعضی از بیماری ها قطع می شود، که ارتباطی به پارکینسون ندارد و نیاز به نگرانی نیست.

علائم پارکینسون در زنان

4_ مشکلات راه رفتن و حرکتی

آیا بدن، دست و پاهای شما احساس خشکی دارد؟ آیا دیگران متوجه شده اند که در هنگام راه رفتن، دستان شما دیگر مثل قبل تاب نمی خورد؟ اگر این خشک شدن، با کمی حرکت از بین نرود، می تواند نشانه ی پارکینسون باشد. خشکی و درد در شانه، پهلو و مچ پا (احساس گیر کردن پا در زمین) هم از اولین نشانه های پارکینسون است. در صورت آسیب دیدگی یا بیماری مثل آرتروز، بدن دچار خشکی و درد مشابه خواهد بود، که نیاز به نگرانی نیست.

5_ یبوست

یکی از اولین نشانه های پارکینسون، یبوست است. این مشکل در اثر دیگر عوامل مثل کم آبی، مصرف بعضی از داروها، یا دیگر بیماری ها هم اتفاق می افتد.

یبوست

6_ نازک یا آرام شدن صدا

آیا صدای شما آرام یا نازک شده است؟ با وجود اینکه ممکن است شما فکر کنید گوش دیگران ضعیف شده است، اما این امر می تواند یکی از علائم پارکینسون باشد. بعضی از ویروس های قفسه سینه، می تواند باعث تغییر موقتی صدا شود.

7_ اخم ناخواسته

آیا چهره ی شما، بی دلیل عصبانی، جدی یا افسرده به نظر می رسد؟ این امر می تواند به علت بیماری پارکینسون باشد. مصرف بعضی از داروها هم سبب بروز تغییرات ناخواسته ی چهره، به صورت موقتی می شوند.

8_ غش و سرگیجه

احساس سرگیجه و یا غش کردن، می تواند نشان آمدن پایین آمدن فشار خون و بیماری پارکینسون باشد. اگر این سرگیجه، به طور مکرر و دائمی نباشد، ربطی به پارکینسون ندارد.

سرگیجه

9_ کج یا خم ایستادن

یکی از علائم پارکینسون که سایرین در مورد شما متوجه می شوند، کج یا خم شدن قامت شما است. در صورت آسیب دیدگی، درد یا بیماری، شما ممکن است در صاف ایستادن دچار مشکل شوید. همچنین بیماری های استخوانی هم می تواند سبب این مشکل شود.

10_ مشکل در خواب

آیا در هنگام خواب عمیق، تکان می خورید؟ یا حرکات درون رؤیای خود را واقعاً انجام می دهید؟ گاهی اوقات، همسر شما متوجه این عادت های جدید می شود. حرکات شدید در هنگام خواب، یکی از علائم پارکینسون است. تکان خوردن در خواب، مخصوصاً خواب سبک می تواند هر از گاهی اتفاق بیفتد، و نیاز به نگرانی نیست.

از کجا بفهمیم پارکینسون داریم ؟

هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص بیماری پارکینسون وجود ندارد. پزشک شما که تحت شرایط سیستم عصبی (متخصص مغز و اعصاب) آموزش دیده است، پارکینسون را بر اساس سابقه پزشکی، بررسی علائم و نشانه های شما، معاینه عصبی و فیزیکی، بیماری را تشخیص می دهد.

  • پزشک شما ممکن است یک اسکن کامپیوتری با انتشار تک فوتونی (SPECT) را پیشنهاد کند که اسکن ناقل دوپامین (DaTscan) نامیده می شود. اگرچه این می تواند از شبهه بیماری پارکینسون حمایت کند، اما علائم و معاینه عصبی شما در نهایت تشخیص صحیح را تعیین می کند و اکثر مردم نیازی به DaTscan ندارند.
  • انجام آزمایشات آزمایشگاهی مانند، آزمایش خون را برای رد سایر شرایطی که ممکن است باعث علائم شما شوند، پزشک به شما پیشنهاد دهد.
  • آزمایش های تصویربرداری، مانند MRI، سونوگرافی مغز و اسکن PET نیز ممکن است برای رد سایر اختلالات، مورد استفاده قرار گیرد.اما آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص بیماری پارکینسون مفید نیستند.
  • علاوه بر معاینه شما، پزشک ممکن است کاربی دوپا – لوودوپا، داروی بیماری پارکینسون را به شما تجویز کند. برای نشان دادن فایده باید دوز کافی به شما داده شود، زیرا دوزهای کم برای یک یا دو روز قابل اعتماد نیستند. بهبود قابل توجه با این دارو اغلب تشخیص بیماری پارکینسون را تأیید می کند.
  • گاهی اوقات تشخیص بیماری پارکینسون زمان بر است. پزشکان ممکن است با پزشکان متخصص مغز و اعصاب که در زمینه اختلالات حرکتی آموزش دیده اند، ملاقات های منظمی را برای ارزیابی وضعیت و علائم شما در طول زمان و تشخیص بیماری پارکینسون توصیه کنند.
اولین علائم پارکینسون

در مواجهه با پارکینسون چکار کنیم؟

پزشک، برای شما برنامه ای در نظر می گیرد، که معمولاً شامل موارد زیر می شود:

    • مراجعه به یک متخصص مغز و اعصاب
    • مراجعه به یک فیزیوتراپ، پزشک گفتار درمانی یا کار درمانگر
    • مشاوره با مددکار اجتماعی در رابطه با تأثیرات پارکینسون در زندگی آینده ی شما.

– ورزش منظم برای تأخیر در بروز علائم آینده

درمیان گذاشتن بیماری با خانواده و دوستان، برای حمایت های آینده.

درمان بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون درمان قطعی ندارد ولی با استفاده از دارو میتوان علائم آن را کاهش داد. مؤثرترین داروی ضد پارکینسون ال دوپا ( دوپامین) به نام های تجاری Madopar & Sinemet می باشد که تمام علائم بیماری را کاهش می دهد ولی این دارو در دراز مدت عوارضی نیز دارد (5 تا 10 سال بعد از تجویز دارو). رعایت بعضی نکات ساده و عملی توسط بیماران، مانند رژیم غذایی، فعالیت، و همچنین لباس و کفشهای مناسب باعث می شود که بیمار ضمن هماهنگی بهتر با بیماری، زندگی روزمره را ساده تر سپری نماید.


دکتر حسام عبدالحسین پور جراح مغز و اعصاب ، دیسک و ستون فقرات

جراح ستون فقرات و دیسک کمر 

موضوعات مرتبط
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
جدیدترین مقالات
بیماری نورالژی سه قلو از آن دسته بیماری هایی است که با درد شدید در ناحیه ی صورت خود را نشان می دهد. در…
جراحی ستون فقرات و جراحی دیسک کمر از جراحی هایی است که بسیار به تبحر جراح دیسک کمر متکی می باشد. در این مقاله…
سوالی که بسیار مراجعین از ما می پرسند این است که آیا راه رفتن به بهود درد دیسک کمر کمک می کند؟ در این…

از دکتر بپرسید