طبق ارزیابی و تحقیقات انجام شده، روش های متعددی برای بهبود فتق دیسک کمر وجود دارد. تمریناتی که در آن پیش بینی می شوند تا درد مرکزی بدن که به نواحی دیگر پخش می شود را محدود کنند. در این مقاله به بیان 7 ورزش برای بهبود فتق دیسک کمر پرداخته شده است. اگر این تمرینات منجر به افزایش درد شوند بهتر است انجام آن ها را متوقف کرده و به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
فهرست موضوعات
1- رفع فشار ستون فقرات
کاربرد این تمرین
حرکت مخصوص کشش ستون فقرات باید اولین گامی باشد که جهت درمان دیسک برآمده و یا بیرون زده خود امتحان کنید؛ چرا که می تواند یک فضای مناسب بین ستون مهره ها ایجاد کند و در نتیجه فشار از روی دیسک برداشته می شود.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- از یک میله، بالای در یا هر چیزی که بتوانید از آن آویزان شوید استفاده کنید و به بدن خود اجازه دهید آویزان شود.
- به مدت 30 ثانیه در این حالت بمانید و سه دست از این حرکت را انجام دهید.
- جهت جلوگیری از بروز هرگونه اسپاسم باید به آرامی از این حالت خارج شوید.
- این موضوع منجر به بروز هیچگونه دردی نمی شود. با این حال در صورت تجربه درد در حین این تمرین پیشنهاد می کنیم انجام آن را متوقف کرده و تمریناتی که در ادامه معرفی می کنیم را بررسی کنید.
2- کشش در حالت ایستاده
کاربرد این تمرین
این حرکت می تواند به خوبی تمامی کارهایی که در روزمره خود انجام می دهید ( نظیر قوز کردن کمر ) را برگرداند. از آنجایی که بیشتر مشکلات فتق دیسک و بیرون زدگی آن مربوط به حالت نامناسب بدن یا انعطاف پرتکرار ستون فقرات است، این حرکت کمک می کند تا دیسک بدن شما به حالت خنثی خود برگردد.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- این تمرین را با ایستادن در حالت مناسب شروع کنید. حالا دو دست خود را در دو طرف از ناحیه پایینی کمر قرار دهید. حالا به کمک قدرت دست های خود ناحیه باسن را رو به جلو و ستون فقرات را به سمت عقب هدایت کنید. این کشش بدن را با گردن خود نیز دنبال کنید به نحوی که نگاه شما به سمت سقف باشد.
- کار را با 10 تکرار در دو الی سه دست آغاز کنید
- این حرکت مخصوصا برای زمانی مناسب است که قصد دارید پس از مدتی نشستن پشت میز به خود استراحت دهید.
- این حرکت معمولا منجر به بروز دردی نمی شود. اما اگر در حین انجام تمرین احساس درد داشتید، حتما آن را متوقف کرده و به سراغ تمرین هایی که در اینجا اشاره کرده ایم بیایید.
3- حالت نیمه کبری ( کشش ناحیه کمر )
کاربرد این تمرین
این ورزش یکی از انواع ورزش برای بهبود فتق دیسک کمر میباشد. حرکت کششی نیمه کبری به کشیدن دیسک به سمت عقب و مرکز دیسک بین مهره ای فرد کمک کرده و فرد کم کم بهبود پیدا می کند.
هدف از انجام حرکات کششی پر تکرار، تمرکز بر روی علائم و درد مرکزی است. بدان معنا که درد پای مورد نظر که به نواحی پایین تر منتشر می شود باید دوباره به بالا و نزدیک کمر برگردد. در نتیجه این اتفاق درد فرد کاهش خواهد یافت.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- این حرکت را با دراز کشیدن بر روی شکم خود آغاز نمایید. در حالی که ناحیه پایینی کمر هنوز در ارتباط با زمین باشد، از آرنج خود کمک بگیرید و بخش بالایی بدنتان را به سمت بالا ببرید.
- این وضعیت بدنی را به مدت ده الی پانزده ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت قبلی ( درازکش بر روی شکم) برگردید.
- کم کم مدت زمانی که بدن را در حالت نیمه خم می برید افزایش دهید و به 30 ثانیه برسانید. سعی کنید این حرکت کششی را ده بار تکرار کنید.
- در ابتدا ممکن است نتوانید به خوبی قرار داشتن در این وضعیت را تحمل کنید، پس حتما آن را با دقت و شکیبایی آغاز نمایید. اگر احساس درد دارید به سراغ تمرینات دیگر بروید.
4- حرکت تمام کبری ( کشش پیشرفته )
کاربرد این تمرین
ایده اصلی و هدف ما از این حرکت مشابه با تمرین قبلی ( حالت نیمه کبری ) است. این حرکت کششی پیشرفته کمک می کند تا دیسک به سمت مرکز بین مهره ای برگردد و در نتیجه آن شاهد بهبود علائم و درد فرد خواهیم بود.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- پس از این که در حرکت نیمه کبری موفق و حرفه ای شدید، امکان این که به سراغ حالت پیشرفته تر از آن بروید فراهم می شود. این تمرین را با دراز کشیدن بر روی شکم خود آغاز کنید. در حالی که بخش پایینی کمر و باسن را بر روی زمین نگه می دارید، بدن خود را به کمک دست ها به سمت بالا ببرید.
- به مدت ده ثانیه در این حالت باقی بمانید. سعی کنید ده تکرار برای آن انجام دهید.
- در نهایت سعی کنید برای مدت زمان بیشتری ( بین 20 تا 30 ثانیه) در این وضعیت باقی بمانید.
- در صورت داشتن هرگونه درد در این تمرین، بهتر است از انجام آن صرف نظر کنید. به جای آن می توانید به سراغ گزینه های دیگر لیست ما بروید.
5- کشش در حالت چهار دست و پا ( Cat-Cow)
کاربرد این تمرین
این ورزش برای بهبود فتق دیسک کمر یکی از محبوب ترین تمرینات کششی برای مشکل فتق دیسک کمر است و با ترکیب کردن دو حرکت مختلف یوگا توانایی تسکین فشار روی دیسک بیرون زده افراد را دارد.
با انجام این حرکت می توانید فضای بین مهره ای در ستون فقرات خود را افزایش دهید. همچنین به کمک این تمرین میزان انعطاف و حرکت ستون فقرات افزایش می یابد که در نهایت درد ناشی از فتق دیسک را کاهش داده و سرعت بهبود فرد را بالا می برد.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- این حرکت را با قرار گرفتن در حالت چهار دست و پا آغاز کنید. تنفس کرده و اکسیژن را در داخل ریه های خود ببرید و اجازه دهید شکم شما به سمت زمین افتادگی پیدا کند. در این حالت باید نگاهتان به سمت سقف باشد.
- سپس بازدم کرده و ستون فقرات خود را در هوا بچرخانید. در این حالت باید دست های خود را به سمت زمین فشار دهید و گردن خود را کمی خم کنید تا نگاهتان به پای خود باشد.
- این حرکت را در قالب دو الی سه دست با ده تکرار انجام دهید.
هدف از تمرین های ششم و هفتم تثبیت و تراز کردن ستون فقرات است تا در آینده با مشکل فتق دیسک کمر مواجه نشوید.
6- حرکت فیله کمر ( Bird Dog)
کاربرد این تمرین
این تمرین به تقویت و تثبیت ناحیه پایینی کمر و عضلات عمیق ستون فقرات کمک می کند. این کار به داشتن یک وضعیت بدنی مناسب و جلوگیری از بروز فتق دیسک کمر در آینده کمک شایانی خواهد کرد.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- کار را در حالی که دست ها در زیر شانه ها و زانوها در زیر باسن باشند آغاز کنید.
- دست چپ خود را بالا برده و آن را به سمت جلو ببرید تا با بدن هم راستا شود. به صورت همزمان پای راست خود را به سمت عقب بکشید تا با بدن هم راستا شود.
- به مدت دو الی سه ثانیه در این وضعیت باقی بمانید و سپس بدن را به حالت عادی برگردانید.
- حالا این حرکت را برای دست راست و پای چپ انجام دهید.
- حرکات دو طرف در دو الی سه دست 10 تایی انجام می شوند
- مطمئن شوید که سر، گردن و کمر شما در حالت خنثی و مناسب باشند تا فشار روی گردن به حداقل خود برسید.
7- حرکت پلانک
کاربرد این تمرین
این حرکت با تقویت عضلات عمیق ستون فقرات به تغییر وضعیت باسن در ناحیه مناسب کمک می کند.
چگونه این کار را انجام دهیم؟
- کار را با دراز کشیدن بر روی شکم و در حالی که ساعد بر روی زمین قرار گرفته باشد آغاز کنید.
- حالا بدن خود را به سمت بالا حرکت دهید به طوری که فقط ساعد و انگشتان پا با زمین در ارتباط باشند.
- ابتدا بهتر است برای ده ثانیه در این وضعیت بمانید اما با گذر زمان سعی کنید مقدار را به 30 ثانیه افزایش دهید و دو الی سه دست انجام دهید.
- مطمئن شوید که کمر در وضعیت ثابت و خنثی باقی بماند.
دکتر حسام عبدالحسین پور متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات