خطرات جراحی تومور هیپوفیز

شاید در مواقعی مجبور به انجام جراحی تومور هیپوفیز شوید. هر جراحی در کنار مزیت ها، عوارض خاص خودش را دارد. در این مقاله سعی کردیم به بررسی خطرات جراحی تومور هیپوفیز بپردازیم

جراحی تومور های هیپوفیزی مخصوصا مواردی که از طریق استخوان پروانه ای (اسفنوئید) برداشته می شوند، نتیجه ای عالی داشته و سبب کاهش فشار بر مسیر عصب های بینایی، سیسنوس کاورنوس و هیپوتالاموس می شود. 

آسیب قابل توجه عملکرد بویایی در نتیجه جراحی اندوسکوپیک هیپوفیز از طریق استخوان پروانه ای، به تازگی در یافته های بالینی بیشتر شده است. 

یک مطالعه دریافت که آسیب بافت های بینایی در این جراحی ها در اثر برداشتن ناحیه پر عروقی (septal flap) است که به بافت غنی از اعصاب گیرنده بویایی، خون رسانی می کند. 

پزشک قبل از جراحی باید بیمار را از خطرات جراحی تومور هیپوفیز آگاه کند. در این مطالعه، هیچ پیشنهادی در زمینه تکنیک های جایگزین و دارای امکان حفظ این گیرنده های بویایی بررسی نشد. 

جراحی ترانس فرونتال نیز با عوارض بیشتری همراه است. با اینکه در جراحی هایی که توسط جراحان ماهر انجام می شود عوارض جراحی اندک اند و احتمال خطرات جراحی تومور هیپوفیز کمتر است؛ اما این عوارض می توانند شامل نمونه های زیر باشند:

تومور هیپوفیز در مغز

هیچ فرایند جراحی بدون خطر نیست. عوارض معمول هر گونه جراحی شامل خونریزی، عفونت، تشکیل لخته خون و واکنش به ماده بیهوشی است. عوارض اختصاصی مرتبط با جراحی غده هیپوفیز که در بالا نام برده شد به طور مفصل تری در ادامه به آن پرداخته می شوند.

فقدان یا تاثیر بر روی دید

در حین جراحی، امکان دارد کیاسمای بینایی آسیب بیند. در صورتی که مشکلات بینایی قبل از جراحی وجود داشته باشند، امکان دارد کاهش فشار وارد شده بر عصب ها سبب احیای عملکرد طبیعی بینایی نشود. احتمال دارد تومور آسیبی دائمی به عصب وارد کرده باشد.

آسیب به غده هیپوفیز

این آسیب می تواند در 5 تا 10 درصد مواقع برای آدنوما های بزرگ (ماکرو آدنوما) بروز دهد. امکان دارد پس از انجام عمل جراحی درمان جایگزینی هورمون هایی همچون کورتیزول، هورمون تیروئید، هورمون رشد، استروژن یا تستوسترون الزامی باشد.

دیابت بی مزه

این بیماری در اثر آسیب به لوب خلفی غده هیپوفیز ایجاد می شود. از آنجایی که در دیابت بی مزه، کلیه ها نمی توانند به اندازه کافی ادرار را غلیظ کنند، فرد تشنگی شدید و دفع مکرر ادرار را تجربه می کند. 

این اثر معمولا موقتی بوده و از 1 تا 3 روز به طول می انجامد. دیابت بی مزه می تواند با مصرف دارویی به نام دسموپرسین استات (DDAVP) کنترل شود. داروی یاد شده به صورت اسپری بینی یا قرص در دسترس می باشد. احتمال بروز دیابت بی مزه دائمی نادر بوده و با مصرف دارو کنترل می شود.

دیابت بی مزه از عوارض تومور هیپوفیز

نشت مایع مغزی نخاعی

مایع احاطه کننده مغز می تواند از طریق یک سوراخ در سخت شامه جمجمه به بیرون نشت کند. در یک درصد جراحی های اسفنوئیدال (استخوان پروانه ای)، بروز ترشحات آبکی شفاف از بینی، در پشت حلق یا بلع مکرر دیده می شود. در این موارد، ممکن است برای انسداد سوراخ نشت مایع به انجام جراحی نیاز باشد.

مننژیت

به عفونت پرده مننژ گفته شده که اغلب در اثر نشت مایع مغزی نخاعی به وجود می آید.

احتقان سینوسی

اندکی چسبندگی بافتی می تواند سبب تشکیل بافت جوشگاه (اسکار) شده و جریان هوای عبوری از بینی را مسدود کند.

بد شکلی و خونریزی بینی

این بد شکلی در اثر چسبندگی یا برداشت استخوان صورت گرفته و با انجام جراحی ترمیم می شود. خونریزی مداوم از بینی پس از انجام جراحی تنها در کمتر از یک درصد بیماران بروز می دهد. امکان دارد برای درمان این عارضه نیاز به انجام جراحی باشد.

سکته مغزی

شریان های کاروتید و سینوس های کاورنوس که در هر دو طرف غده هیپوفیز قرار دارند می توانند در حین جراحی آسیب دیده و سبب انسداد جریان خون به مغز شوند.

دکتر حسام عبدالحسین پور جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارائه شده توصیه های کلی می باشند و شما برای تشخیص و درمان، میبایستی به پزشک مراجعه کنید و معاینه دقیق بشوید. پاسخدهی به سئوالات مربوط به سردرد و بیماران جراحی شده که تحت نظر سایر پزشکان هستند، مقدور نیست.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربرعلی سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ۰( 3 هفته پیش)تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر 🌹 دقیق پشت سرم یه چیز سفت هستش کوچیک اما خیلی سفته پنج سال پیش هم سرطان کلیه داشتم که خوب شدم یعنی چی می‌تونه باشه آقای دکتر اون چیز سفت ممکنه توده باشه؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورسه شنبه ۲۸ اردیبهشت ۰( 3 هفته پیش)
      مسئله مهمی نیست بسته به علایمتونه میتونین مراجعه کنید
  • تصویر کاربرنادیا جمعه ۱۷ اردیبهشت ۰( 1 ماه پیش)تعداد بازدید: 18 مشاهده پرسش
    سلام آقا دکتر خسته نباشید من سردرد های عجیبی دارم که تا الان که ۱۴سالمه نداشتم و هرروز بیشتر و بیشتر میشود واینکه سرگیجه هم دارم و اینکه سرگیجه و وقتی از جایم بلند میشم میافتم و حالت تهوع هم حدودا دو سه ماه پیش داشتم و حالت تهوع هم بی دلیل بود و از سر مسمومیت غذایی هم نبود و اینکه فراموشی هم دارم و بیشتر چیز هارو فراموش میکنم و عصبانی هم میشم و زود از کوره در میرم و با دیگران دعوا میکنم و از دستشان ناراحت میشم اگه میشه بهم کمک کنین و بگین چیکار کنم ؟‌؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورجمعه ۱۷ اردیبهشت ۰( 1 ماه پیش)
      به متخصص داخلی مغز و اعصاب ( نورولوژیست) مراجعه کنید
  • تصویر کاربرسینا یکشنبه ۱۲ اردیبهشت ۰( 1 ماه پیش)تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    سلام عرض میکنم خدمتتان آقای دکتر عبدالحسین پور بزرگوار
    اگراجازه بفرمایید سوالی ازخدمتتان داشتم
    بنده امروز هنگام عطسه کردن جلوی انجام عطسه رو گرفتم
    که در همان لحظه درد شدیدی در سرم ایجاد شد
    که تا امروز بعد از گذشت یک روز همچنان
    این درد وجود دارد
    ممنون میشوم بنده را راهنمایی بفرمایید امکان دارد آنورسیم باشد؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پوریکشنبه ۱۲ اردیبهشت ۰( 1 ماه پیش)
      مسئله مهمی نیست بسته به علایمتونه میتونین مراجعه کنید
  • تصویر کاربربهرام جمعه ۶ فروردین ۰( 2 ماه پیش)تعداد بازدید: 33 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان ، ضمن تشکر از پاسخگویی شما
    برای کاهش یا از بین بردن استرس چه راهکاری پیشنهاد میدید ؟
    با توجه به نکاتی که در مقاله شما در بالا اشاره شده غیر از جراحی کورتیزول که عوارض زیادی در پی داره ، راه دیگه ای وجود نداره؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورجمعه ۶ فروردین ۰( 2 ماه پیش)
      ورزش کنید موسیقی ارام کوش کنید
  • تصویر کاربرمحمد جمعه ۶ فروردین ۰( 2 ماه پیش)تعداد بازدید: 31 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دوساله عمل باز کردم فتق دیسک ولی هنوز وقتی پله بالاوپایین میرم کمرم کمی دردمیگیره ایا همینجور میمونه یابعداز چندسال ازبین میره چقددر طول میکشه کاملا خوب بشم ممنون ومتشکر
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورجمعه ۶ فروردین ۰( 2 ماه پیش)
      انشالله با فیزیوتراپی و درمانهای دیگر بهتر میشوید عاقلانه این است تحت مراقبت همکاریکه شما را جراحی کرده باشید
  • تصویر کاربرمهرداد جمعه ۲۹ اسفند ۹۹( 2 ماه پیش)تعداد بازدید: 29 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پدر من توده هیپوفیز دارد و پیگیر هستیم در کل عمل سختی هست یا در صورت عمل چند درصد بهبود دارد البته عمل هایی که انجام شده
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورجمعه ۲۹ اسفند ۹۹( 2 ماه پیش)
      مسئله مهمی نیست بسته به علایمتونه میتونین مراجعه کنید
  • تصویر کاربرSepideh جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)تعداد بازدید: 38 مشاهده پرسش
    آقای دکتر چون بنده شهرستان هستم، راهی هست که ویزیت تلفنی و غیرحضوری داشته باشید؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورجمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)
      حتما بایستی مراجعه کنید
  • تصویر کاربرلواسانی یکشنبه ۱۷ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)تعداد بازدید: 39 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    اقای دکتر مادرم اکرومگالی غده هیپوفیز دارن متخصص غدد بعد از دیدن ام ار ای و پریمتری چشم گفتن عمل نمیخواد ولی دکتر شریفی گفتن باید عمل بشه میکروادنوم هست و رو چشم هم اثر نذاشته نظر شما چیه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پوریکشنبه ۱۷ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)
      به دکتر مجتبی ملک غدد مراجعه کنید ایشان هر چی گفت انجام بدین
  • تصویر کاربرسعیده پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)تعداد بازدید: 47 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید من ۲۸ سالمه وقتی به تلویزیون نگاه می کنم احساس میکنم که سرم وانگشت های دستم دارن بزرگ میشن وضمنا اقای دکتر وقتی عصبی میشم همه بدنم می لرزه
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورپنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)
      به متخصص داخلی مغز و اعصاب ( نورولوژیست) مراجعه کنید
  • تصویر کاربربهار پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)تعداد بازدید: 48 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من همون خانومی هستم که گفتم تومور هیپوفیزی دارم و دستم بی حس شده به دکتر مراجعه کردم و گفتن بی حس شدن دست هیچ ربطی به بالا بودن پرولاکتین یا تومور هیپوفیزی نداره میخواستم بگم به نظرتون درسته؟؟ ربط نداره؟؟ چون به علاوه دستم پا و سمت چپ صورتم هم کم کم داره باعث بی حسی میشه اگه ربط نداره به نظرتون به چه پزشکی مراجعه کنم؟؟
    1. تصویر کاربردکتر حسام عبدالحسین پورپنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 ماه پیش)
      بله درسته
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر